Ο Θεοδωράκης, τα τανκς του Πινοσέτ και η δικαίωση του «Canto General». Μια συναρπαστική ιστορία, που διηγείται ο ίδιος

Στο μικρόφωνο ο Χρίστος Βασιλόπουλος

Tα Podstories από τη Μηχανή του Χρόνου απευθύνονται σε συνδρομητές.

Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να ακούσετε ορισμένα podstories δωρεάν.

Ουσιαστικά ζητάμε από το κοινό, να στηρίξει μια καθημερινή προσπάθεια με άρθρα, συνεντεύξεις, βιογραφίες, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ.

Το περιεχόμενο ανανεώνεται καθημερινά και θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για το νέο υλικό. Σύντομα θα δημιουργηθεί και web radio με μουσικό περιεχόμενο και εβδομαδιαίες εκπομπές με το Χρίστο Βασιλόπουλο και καλεσμένους.

Θέλετε πλήρη πρόσβαση;

Γίνετε Συνδρομητής στη Μηχανή Του Χρόνου και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα παλαιά και καινούρια Podcasts μας! (ή κάντε log in).

Το «Canto General» είναι το εμβληματικό έργο του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούντα που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Με τα τραγούδια ταυτίστηκαν τόσο οι έλληνες όσο και οι πολίτες της Λατινικής Αμερικής. Όλοι τους βίωναν σκληρά στρατιωτικά καθεστώτα και την ανελευθερία. Οι στίχοι μιλούσαν κατευθείαν στην καρδιά τους.

Σήμερα απ’ το λαό θα γεννηθείς σαν τότε. Σήμερα απ’ την καπνιά θα βγεις κι απ’ τη δροσούλα. σήμερα θα ’ρθεις και τις πόρτες θα τραντάξεις με χέρια ρημαγμένα, με κομματιασμένη ψυχή που άντεξε, και με χιλιάδες μάτια που ο θάνατος ποτέ δεν μπόρεσε να σβήσει, με εργαλεία ταπεινά, όπλα κρυμμένα κάτω απ’ τα κουρέλια.

Σεπτέμβριος 1973. Η ιστορική συγκυρία δεν επέτρεψε την παρουσίαση του έργου στην Χιλή λόγω της ανατροπής του σοσιαλιστή Αλιέντε. Ο Θεοδωράκης αν και ήταν καθοδόν για το Σαντιάγο δεν έφθασε, γιατί τον πρόλαβαν τα τανκς του Πινοσέτ. Το «Canto General» παρουσιάστηκε  το καλοκαίρι του 1975, σε μια ιστορική συναυλία στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Εκεί ο Μίκης είχε μια απρόβλεπτη συνάντηση με ένα άγνωστο τότε λατινοαμερικάνο πολιτικό που ήταν ανάμεσα στους θεατές. Έμελλε μετά από χρόνια αυτός να γίνει πρόεδρος της Κολομβίας και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ο Βελισάριο Μπετανκούρ κάλεσε τον Θεοδωράκη και την ορχήστρα του να παίξουν στην Μπογκοτά το «Canto General»! Η συνέντευξη έγινε στο σπίτι του Μίκη τον Μάρτιο του 2011.    
Scroll to top