Μαρτυρία Θεοδωράκη: σχεδίαζα το “Άξιον Εστί” με Μπιθικώτση και Καζαντζίδη. Γιατί χάλασε. Η άγνωστη κόντρα

Στο μικρόφωνο ο Χρίστος Βασιλόπουλος

Tα Podstories από τη Μηχανή του Χρόνου απευθύνονται σε συνδρομητές.

Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να ακούσετε ορισμένα podstories δωρεάν.

Ουσιαστικά ζητάμε από το κοινό, να στηρίξει μια καθημερινή προσπάθεια με άρθρα, συνεντεύξεις, βιογραφίες, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ.

Το περιεχόμενο ανανεώνεται καθημερινά και θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για το νέο υλικό. Σύντομα θα δημιουργηθεί και web radio με μουσικό περιεχόμενο και εβδομαδιαίες εκπομπές με το Χρίστο Βασιλόπουλο και καλεσμένους.

Θέλετε πλήρη πρόσβαση;

Γίνετε Συνδρομητής στη Μηχανή Του Χρόνου και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα παλαιά και καινούρια Podcasts μας! (ή κάντε log in).

Το 1964 ο Μίκης Θεοδωράκης ηχογράφησε το Άξιον Εστί. Η ηχογράφηση έγινε με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, αν και ο συνθέτης ήθελε και την συμμετοχή του Στέλιου Καζαντζίδη. Σχεδίαζε οι φωνές τους να εναλλάσσονται. "Το λαϊκό στοιχείο ο ένας, το βυζαντινό ο άλλος", έλεγε.  Τα πράγματα όμως πήραν απρόβλεπτη τροπή όταν Καζαντζίδης και Μαρινέλα του έθεσαν ένα τρομερό δίλημμα: "Θέλουμε να γράφετε μόνο για μας… Εάν κρατήσετε τον Γρηγόρη, τότε θα φύγουμε εμείς…» .  Την αντιπάθειά του ο Καζαντζίδης επιβεβαίωσε χρόνια αργότερα σε συνέντευξη στην Όλγα Μπακομάρου λέγοντας: «Μια ζωή βλάκας ήτανε ο Μπιθικώτσης. Κουτοπόνηρος και επιδειξίας».
-Για τον Μπιθικώτση ποια γνώμη έχετε; Είχε πει κάποτε ότι σεις είστε... τραγουδιστικά ο αρχηγός της Χωροφυλακής κι αυτός της Αστυνομίας Πόλεων. -Καλά, βλακείες του Μπιθικώτση. Ήθελε να πει ότι εγώ είμαι ο τραγουδιστής των επαρχιωτών κι αυτός των αστών, που τον ακούνε οι κυρίες. Μια ζωή βλάκας ήτανε.
Το τι ακριβώς συνέβη μας το  διηγήθηκε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης  στο σπίτι του τον Μάρτιο του 2011. 

Scroll to top